Technasium

Het technasium is een vorm van Bètaonderwijs. Je leest er hier meer over.

Technasium, wat is dat precies?

Het technasium is een vorm van Bètaonderwijs. Het hart van het technasium is het vak o&o, Onderzoeken en Ontwerpen. Je gaat bij dit vak (twee blokken per week) aan de slag met projectopdrachten op het gebied van onder andere bouwkunde, technische natuurkunde, biotechnologie, technische scheikunde, industriële vormgeving en alle andere ingenieursberoepen. De projectopdrachten zijn afkomstig van opdrachtgevers en instellingen van buiten de school, waarbij je veel moet (leren) samenwerken. Het eindresultaat van een projectopdracht wordt mede beoordeeld door de echte beroepsbeoefenaar (bijvoorbeeld een architect). Met het technasium wordt de “echte” (technische) wereld meer in de school gebracht. Meer informatie kun je vinden op www.technasium.nl.

Voor wie is het technasium?

Het technasium is er voor havo en vwo-leerlingen met een inventieve en creatieve instelling die belangstelling hebben voor de technische wereld om hen heen, leerlingen die willen weten hoe het zit en of het beter of anders kan. Bètatechnisch onderwijs is niet alleen leuk voor jongens maar we dagen ook de meiden uit. Met een bètatechnische studie kun je heel veel kanten op. Wat denk je van medicijnen ontwikkelen, gebouwen of auto’s ontwerpen, de ruimte verkennen… Je werkt samen en je moet sociaal, creatief, precies en een doorzetter zijn. Meer informatie over de bètawerelden kun je hier vinden. Ook levert de Facebookpagina van het technasium van ‘t Rijks veel informatie over het huidige schooljaar op.

Wanneer word je op het technasium toegelaten?

Het technasium is in principe voor havo en vwo-leerlingen, maar met een schooladvies mavo/havo is toelating mogelijk. Na de inschrijving voor de technasiumklas krijg je een vragenformulier waarin je je interesses, ambities en ervaringen op het gebied van Bèta-werelden toelicht. Daarna word je nog uitgenodigd voor een aanvullend gesprekje op school. Voor sommige leerlingen kan een uitgebreider intakegesprek onderdeel vormen van de procedure. Vanaf klas twee moet je op de havo of het vwo verder gaan om het technasium te mogen blijven doen. Als je wordt toegelaten kies je technasium in principe voor drie jaar.


Technasium in de bovenbouw

In de bovenbouw kun je o&o kiezen als eindexamenvak. Je wordt dan niet alleen begeleid door je eigen O&O-docent maar ook door mensen van het hoger onderwijs (hbo’s en universiteiten). Zo maak je kennis met vervolgstudies en word je voorbereid op je loopbaan in de bèta-wereld.

Kosten

Voor deelname aan het technasium vraagt de school een financiële bijdrage aan ouders. Hierover is meer te lezen in de folder van het technasium.

Meer info

Voor vragen en opmerkingen over het technasium kun je contact opnemen met de technasiumcoördinatoren (technatoren), dhr. G. Perdaems en dhr. F. Hagenaars. Deze zijn te bereiken op school, tel.: 0164-242150.

Verder staat op de volgende sites ook veel informatie:
www.technasium.nl
bètawerelden
Facebookpagina van het Technasium van ‘t Rijks

Downloads

Een folder van Technasium is te vinden bij de downloads